Verlies & Rouw

Verlies en Rouw_Hi5 kindercoaching

Verlies en rouw
We krijgen in ons leven allemaal te maken met verlies van een dierbare. Soms op latere leeftijd, maar soms ook op jonge leeftijd. Dit kan het overlijden van een huisdier zijn. Het overlijden van een vader of moeder, een zus of broer, een opa of oma.

Al deze situaties hebben een grote impact op jou en jouw kind. Soms is het zo heftig, dat lijkt alsof de wereld even helemaal stilstaat, terwijl je om je heen de mensen gewoon door ziet gaan. Waar de een heel verdrietig is en veel moet huilen, kan een ander boos zijn of zich helemaal afsluiten van alles.
Erover praten of bezig zijn met het verlies helpt je om weer verder te gaan. Soms in hele kleine stapjes. 

Op mijn levenspad heb ik van dichtbij ingrijpende verliezen meegemaakt en heb mede daardoor ontdekt dat iedereen hier op een andere manier mee omgaat. Door deze ervaringen ben ik me meer gaan verdiepen in verlies en rouw. En dan met name wat dit inhoudt voor kinderen en jongeren. Iedereen reageert anders op een groot verlies. Dit geldt voor volwassenen, maar ook zeker voor kinderen en jongeren.

In een aantal gevallen lukt het om samen met je naasten met dit verdriet om te gaan. Maar in andere gevallen kan het helpen om even wat extra hulp van buitenaf te krijgen in zo’n ingrijpende levensfase.
Het verdriet om het verlies van een dierbare mag er zijn en samen met jouw kind ga ik bekijken wat helpend is om hiermee om te gaan.